Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Hudiksvall – hlavní město manipulační techniky HIAB

Zveřejněno: 24. 10. 2008

Na konci června 2008 společnost Hiab, největší dodavatel manipulační techniky na světě, připravila pro novináře z České republiky, Slovenska a Maďarska poznávací zájezd do města Hudiksvall.

Chcete vědět, kde se město nalézá, proč jsme jej povýšili na hlavní město manipulační techniky pro celý svět? Chcete se podělit o naše zážitky? Potom se začtěte...

Letíme do Švédka, země tisíce jezer, země polárních dnů a nocí. Přistáváme ve Stockholmu. Z letiště se vydáváme autobusem zhruba 300 km na sever do přímořského města Hudiksvall1. Zde sídlí výrobní závod společnosti Hiab. Již po cestě na nás dýchne příjemná atmosféra. Všude je plno zeleně, kolem dálnic se rozprostírá jedno jezero za druhým. Přestože jsou dálnice široké a přehledné, řidiči striktně dodržují předepsanou rychlost. Nikdo nespěchá a netroubí. Jezdí se zde především bezpečně a ukázněně (za celý pobyt jsme zde neviděli ani jednu dopravní nehodu).


Hydraulická ruka HIAB 125 při práci ve stavebninách

K večeru přijíždíme na místo. Po ubytování máme čas na krátkou prohlídku města Hudiksvall a večer hurá na společnou večeři. Druhý den ráno jedeme do závodu, abychom se blíže seznámili s vedením firmy, s organizací závodu, ale rovněž měli možnost vidět výrobu hydraulické ruky značky HIAB krok za krokem...

Přijíždíme k závodu. Už z dálky je vidět veliká socha slona, zvířete, které má společnost ve svém znaku. Ptáte se, proč právě slona? I my jsme se vedení firmy zeptali a odpověď byla následující: „Slon je symbolem síly, houževnatosti a spolehlivosti. Jeho chobot dosáhne daleko a vysoko. Předměty, které jím uchopí, umí umístit přesně tam, kam chce. A takové jsou i hydraulické ruce HIAB, které se zde vyrábějí”.

Krátce o společnosti Hiab

Společnost Hiab je největší dodavatel manipulační techniky na světě. Nabízí spediční jeřáby HIAB, jeřáby pro lesnictví a recyklaci LOGLIFT a JONSERED, kontejnerový systém MULTILIFT a závěsné vysokozdvižné vozíky MOFFETT.

Její nabídka je tak široká, že pokrývá veškeré potřeby přepravy. Stroje se používají pro přepravu stavebních materiálů2, při výstavbě liniových staveb, pro manipulaci s odpadky, v lesnictví, zemědělství.


Nabírání štěrku (DigGrave)

Obrat společnosti každoročně roste. V roce 2007 dosáhla čistého obratu 931 milionů EUR a dodala téměř 60 000 manipulačních jednotek. Zaměstnává 4 400 lidí, má výrobní závody v deseti zemích a obchodní zastoupení v 32 zemích, v České republice nevyjímaje. Její produkty jsou distribuovány do více než 100 zemí celého světa.

Navíc je tato společnost součástí světového holdingu Cargotec – světového lídra mezi výrobci manipulačního zařízení. Zájmem této společnosti je posilovat a upevňovat pozice po celém světě, proto neustále investuje do svých prodejních, servisních a instalačních sítí. Dále nabízí komplexní péči o zákazníka. Tzn., že po prodání stroje se postará o údržbu stroje, zajistí servisní služby a náhradní díly. Průměrná životnost manipulačního zařízení je 5 až 15 let. Společnost Hiab nabízí řešení a zařízení v oblasti manipulační techniky již přes 60 let. Na trh přichází neustále s novinkami a jen v roce 2007 uvedla na trh 7 zcela nových produktů.

Hiab opět v ČR

Během roku 2007 se společnost Hiab rozhodla přestavět obchodní síť v mnoha zemích tak, aby byla co nejblíže zákazníkovi a tím i jeho potřebám. Díky tomu vznikly také v ČR nové pobočky a nová obchodní zastoupení (viz kontakty v inzerci). Po prohlídce závodu nás čekala ještě další překvapení jako například výlet do divoké přírody, saunování s následným koupáním v chladných vodách jezera.


Slon, znak společnosti Hiab

Nechyběl ani výlet do Stockholmu s prohlídkou nejzajímavějších pamětihodností, či plavba lodí mezi ostrovy, na kterých se hlavní město rozkládá.

Za redakci děkuji za pozvání. Společnosti Hiab s.r.o. přeji mnoho úspěchů na českém trhu a těším se na to, že se s jejími výrobky zase na stránkách našeho časopisu setkáme.

1 Město Hudiksvall leží vzdušnou čarou 1319 km od Prahy, zhruba 200 km od Polárního kruhu, čas je zde posunut ve srovnání s časem v ČR o jednu hodinu dopředu. Přestože má necelých 15 000 obyvatel, patří na severu Švédska k těm „velkým“.
2 Při návštěvě stavebnin RAAB KARCHER v Rychnově nad Kněžnou jsme zdokumentovali jednu z hydraulických ruk HIAB, které se tu pravidelně používají při přemisťování stavebních materiálů. Tato ruka, jak jsem se dozvěděla, pracuje již mnoho let.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Archiv firmy, Helena Hejhálková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek