Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Kontrola, přehled, čas...! Máte je i Vy?

Zveřejněno: 27. 7. 2016

Průběžné monitorování nakládky nebo následná kontrola množství vyváženého materiálu s sebou přináší řadu pozitiv. Ať již urychlení celého procesu nakládání, tak také přehled nad množstvím, resp. hmotností, vyváženého nákladu.

Pro společnosti, které se zabývají těžbou nerostných surovin, jejich následným průmyslovým zpracováním, skladováním materiálu apod., tak průběžná kontrola nákladu znamená úsporu času a finančních prostředků.

Níže uvedené produkty splňují novou normu č. MSC.1/Circ.1475 mezinárodní dohody SOLAS, která je nyní velice aktuální zejména pro odvětví dopravy, spedice a logistiky.

Silniční nápravové váhy pro obchodní vážení VM – 1.2

Revoluční změnou ve způsobu vážení nákladu jsou právě tato zařízení. Zjištění zatížení jednotlivých náprav, bezobslužný provoz a výkonnost jsou hlavní přednosti vah VM 1.2.

Lomy, pískovny, betonárny, skládky odpadů, stavby. To všechno jsou náročné provozy, ve kterých jsou váhy frekventovaně využívány, a to zejména díky jejich výkonnosti, zjednodušené údržbě a malým rozměrům. Jejich úřední ověřitelnost umožňuje využití pro obchodní vážení. Data z řídicího počítače vah mohou být exportována do informačního systému podniku a výstupem z programu jsou tak nejen vážní lístky, ale i faktury či souhrnné bilance a přehledy za vybraná období.

Novinka! Mobilní mostové váhy

Novinkou na trhu jsou váhy s ocelovou konstrukcí, které jsou na rozdíl od předchozího typu přepravitelné a jejich použití tedy není vázáno na jeden fixní prostor.

Váhy mohou být dlouhé až 18 m a jsou složeny z několika dílů. Případnou nepravidelnost nebo zkosení vozovky je možné kompenzovat jednoduchým nastavením. Instalace vah tedy nevyžaduje žádné speciální úpravy povrchu. Váhy nalézají rovněž široké uplatnění nejen při výstavbě silnic, dálnic a železnic, ale i v dalších velice náročných provozech pískoven, lomů a středisek, kde je vážení vozidel či nákladů podstatnou součástí celého procesu.

Předností těchto vah je tedy mobilita – zařízení lze v poměrně krátkém časovém intervalu demontovat a přepravit a také výrazně nižší pořizovací investice ponížené zejména o stavební přípravu povrchu.

Přenosné silniční přejezdové váhy PW – 10

Tyto váhy slouží pro nahodilé převažování a operativní kontrolu silničních vozidel a jejich náprav. Jsou mobilní a jejich instalace tedy není závislá na jednom konkrétním prostoru. I když jsou více závislé na struktuře a sklonu povrchu, jejich nespornou výhodou je rozhodně vysoká mobilita a rychlá (několikaminutová) příprava vážicího stanoviště.

Váhy pro nakladače, manipulátory a vysokozdvižné vozíky HELPER X

Ergonomie, viditelnost, konektivita, jednoduchost v použití a minimum komponent patří k velkým plusům HELPERU X, vahám určeným pro nakladače, bagry, vysokozdvižné vozíky atp. HELPER X má širokou škálu uplatnění a díky jeho variabilitě je vhodnou volbou i pro velice náročné uživatele. Má více vážních režimů, jeho samotná instalace a polohování na strojích je snadná a veškeré komponenty vynikají odolností vůči vnějším vlivům prostředí.

Tyto váhy jsou opatřeny USB portem umožňujícím snadný přenos dat a jejich konfiguraci. Váhy dále obsahují české menu, barevný HD displej s vysokou viditelností i na přímém slunci, podsvícenou klávesnici a vysokorychlostní tiskárnu, kterou lze provozovat i samostatně. Vážní lístky jsou opět využitelné pro fakturaci materiálu. HELPER X dokáže vážit za pohybu a umožňuje tak neustálou kontrolu a přehled nad nakládanými materiály.

HELPER X je možné instalovat na širokou škálu stavební či těžební techniky, například na čelní kolový nakladač značky ATLAS L260, který svým provedením splňuje technické požadavky pro použití v různých oborech hospodářské činnosti. Společnou expozici těchto dvou zařízení je možné vidět na veletrhu EXPO 2016 v Mokré u Brna.

Vývojem a distribucí vážicích systémů se v České republice zabývá společnost TENZOVÁHY, s.r.o., která na trhu působí již více než 25 let. Ve spolupráci s technickými katedrami vysokých škol v Brně a v Žilině a s další odbornou společností vyvíjí vážicí systémy a jejich software tak, aby byly použitelné pro kontrolní i obchodní vážení. Splněním mezinárodní normy OIML se tyto váhy stávají plnohodnotným nástrojem pro obchodní i kontrolní činnost.

Autor: Hana Nohavicová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek