Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Modernizace velkokapacitní skládky uhlí na DNT dokončena

Zveřejněno: 2. 12. 2016

Předáním poslední etapy, tedy modernizací systému monitorování kvality, osazením přístroji na měření síry a popela a začleněním do komplexního systému sledování a řízení kvality, byla 15. září dokončena investiční akce významná pro budoucnost DNT (Doly Nástup Tušimice).

Modernizovaná velkokapacitní skládka je nyní začleněna do systému homogenizace. To umožňuje zajištění vyšší spolehlivosti dodávek tušimické uhelné produkce odběratelům a další prostor pro homogenizaci (promíchávání uhlí různé kvality tak, aby vyhovovalo požadavkům elektráren). Dodavatelem projektu modernizace velkokapacitní skládky bylo sdružení Prodeco – Noen. Akce byla realizována v období srpen 2015 až září 2016.

Skládkový stroj ZNKk 20/40 S1 prošel důkladnou modernizací a byl vybaven moderním řídicím systémem.
Skládkový stroj ZNKk 20/40 S1 prošel důkladnou modernizací a byl vybaven moderním řídicím systémem.

Velkokapacitní skládka v číslech:

  • Plocha: 22 400 m2 – využitelná plocha depa č. 1 je 10 250 m2 , depa č. 2 pak 12 150 m2
  • Provozní kapacita: zhruba 80 tis. tun podle výšky sypaných hromad a počtu sektorů (mezer)
  • Snímače kvality uhlí: 1 popeloměr a 1 síroměr
  • Skládkový stroj: ZNKk 20/40 S1
  • Počet pracovníků zajišťujících obsluhu: 2

Modernizace velkokapacitní skládky uhlí byla významnou investicí v DNT

Vzhledem k širokému rozsahu prací byl projekt modernizace velkokapacitní skládky (VKS) rozčleněn do tří etap. První byla modernizace centrálního dispečinku. Další etapa pak probíhala přímo v prostoru VKS, kde byla kompletně modernizována skládková technologie a napojení VKS na homogenizační skládku. Poslední etapa se zabývala modernizací systému sledování kvality a vybudování systému řízení kvality v rámci komplexního systému sledování a řízení kvality, kdy na strojích a měřících místech byly instalovány snímače kvality (popeloměry, síroměry a váhy), které přenášejí naměřená data až do centrálního dispečinku. Nově do tohoto systému patří také síroměr a popeloměr na VKS. Tato třetí etapa byla dokončena 15. září. Jako první z komplexu modernizace VKS byl už od letošního února postupně uváděn do provozu nový centrální dispečink DNT, který byl náplní první etapy modernizace VKS. Nový dispečink se opět nachází v budově centrálního skladu. Operátorky DPD lomu a drtíren, dispečeři výroby a provozní inženýři získávají z velkoplošné obrazovky se schématem těžební technologie a řady monitorů nejen přesné informace o aktuálním dění v dobývacím prostoru DNT, ale také o kvalitě uhlí z vlastní těžby a sesypových míst těžebních celků. Paralelně probíhaly práce přímo v prostoru VKS, kde prošel důkladnou modernizací skládkový stroj ZNKk 20/40 S1, a to včetně obnovy kolejového svršku. Zároveň bylo vybudováno nové násypné místo pro PVZ 2 500.14, které umožňuje předávání uhlí z VKS na homogenizační skládku. Byl zde také namontován systém monitorování kvality umožňující sledování obsahu síry a popela v uhlí.

Nový centrální dispečink byl spuštěn letos v únoru. S novým pracovištěm je spokojený také Petr Podaný, technik elektronik řídicích systémů ÚDUT.
Nový centrální dispečink byl spuštěn letos v únoru. S novým pracovištěm je spokojený také Petr Podaný, technik elektronik řídicích systémů ÚDUT.

Velkokapacitní skládka umožní vyšší spolehlivost dodávek uhelné produkce

Modernizace VKS a její začlenění do systému homogenizace vytvořily podmínky pro zajištění zásobování odběratelů kvalitním zhomogenizovaným uhlím, které doplňuje a rozšiřuje možnosti homogenizační skládky. Jedná se například o nakládku uhlí pomocí kolových nakladačů na vlakové soupravy pro Elektrárnu Prunéřov, nebo možnost vnitřní homogenizace či nakládky pro odběratele na nákladní automobilovou dopravu. Zkušební provoz třetí etapy modernizace VKS bude probíhat do 31. prosince 2016.

¹) Hornické listy číslo 3/16, časopis zaměstnanců skupiny SD, šéfredaktor Tomáš Vrba
Autor: Tomáš Vrba
Foto: Tomáš Vrba
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek