Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Nová převodovka, nová hydraulika, bezkonkurenční spotřeba...

Zveřejněno: 8. 6. 2016

Jedinečná předváděcí akce s názvem Cat Roadshow skončila poslední květnovou sobotou v pískovně Hrušovany u Brna. Společnost Zeppelin CZ, oficiální prodejce stavebních a těžebních strojů Cat®, tu divákům v komentovaných přehlídkách představila průřez aktuální nabídkou strojů výrobce Caterpillar na českém trhu. Cílem akce bylo prezentovat nejmodernější technologie i stroje značky Cat® tady v Čechách, v atraktivním a autentickém prostředí pískoven.

Cat 966M XE

Jednou z „hvězd” Cat Roadshow byl nový kolový nakladač Cat® 966M XE, který zazářil mimo jiné také na dubnovém veletrhu bauma v Mnichově. Jedná se o špičkový, prémiový model XE nové řady M s přepracovanou hydraulikou a převodovkou a s bezkonkurenční spotřebou paliva ve své třídě. Kromě 996X ME je v nabídce společnosti také větší, 25tunový model 972M XE.

Tab.: Technické paramatery

Typ stroje966M XE972M XE
Typ motoruCat® C9.3 ACERT™Cat® C9.3 ACERT™
Maximální čistý výkon ISO 9249222 kW232 kW
Objem lopaty2,5–9,2 m32,9–9,9 m3
Provozní hmotnost23 220 kg24 897 kg

Nízké emise i spotřeba

Nakladače řady M XE se prosadily na trhu velmi rychle. Důvodem jsou mimořádné jízdní vlastnosti a nízké provozní náklady na tunu. Nakladače jsou poháněny nízko emisním motorem Cat® C9.3 ACERT™ o výkonu 222 kW (resp. 232 kW u 972M XE). Všechny elektronické součásti motoru byly z důvodu maximální spolehlivosti zesíleny, a to včetně veškeré kabeláže. Pro dosažení emisních limitů stupně EU IV je motor vybaven filtrem pevných částic (s funkcí automatické regenerace) a systémem selektivní katalytické redukce, kdy je do výfuku vstřikován vodní roztok syntetické močoviny AdBlue1).

To, čím je především řada XE specifická, je modernizovaná převodovka s plynule měnitelným převodovým poměrem a mechanickým přenosem výkonu, kdy je vstupní hřídel převodovky přímo spojená s motorem. Plynule měnitelný převodový poměr umožňuje provozovat motor v optimálním provozním rozsahu, a to nezávisle na rychlosti pojezdu stroje. Přestavbou prošel také hydraulický systém stroje, který je nyní poháněn hlavním hydraulickým čerpadlem nové generace a je vybaven dvěma tlakovými akumulátory pro zajištění funkce tlumení rázů při pojezdu. Samozřejmostí je dovybavení stroje třetím a čtvrtým přídavným hydraulickým okruhem. Sladění hydrauliky a motoru pod dozorem chytré a spolehlivé elektroniky se velkou měrou podepsalo na nízké spotřebě pohonných hmot nakladačů M XE.

Ukázka nakládky přepravního vozidla TATRA nakladačem Cat 966M XE. Fotografie z Cat Roadshow 2016
Ukázka nakládky přepravního vozidla TATRA nakladačem Cat 966M XE. Fotografie z Cat Roadshow 2016

Jízdní vlastnosti, které vás uchvátí

Silný, tichý a úsporný motor nakladačů řady XE je základem, robustní nápravy nebo „inteligentní” převodovka je pak nástavbou a to vše dohromady tvoří dokonale sehraný stroj, který si poradí v jakékoli aplikaci i terénu. Už předchozí řada K se vyznačovala skvělými jízdními vlastnostmi, u této prémiové řady posunul výrobce pomyslnou laťku ještě o něco výše. Zesílené nápravy jsou vpředu vybaveny uzávěrkou diferenciálu lamelového typu, v rámci volitelné výbavy je možné stroj dovybavit plně automatickými uzávěrkami na přední i zadní nápravě. Pro zlepšení akcelerace je posádce umožněno stiskem tlačítka zvolit si tah na kola. Integrované technologie spolu s přídavnými funkcemi dělají z nakladačů M XE univerzální a výkonné pracanty pro nakládku odtěženého materiálu na dopravní prostředky nebo pro manipulaci se sypkým materiálem.

Užitečným pomocníkem při pravidelně se opakujících se nakládkách je ve standardu instalovaný vážicí systém. Strojník si na monitoru v kabině určí typ vozidla a materiálu (k dispozici je předvolba až pro 50 typů vozidel a 20 typů materiálu) a při manipulaci s lopatou přesně vidí, kolik naložil, kolik odsypává a kolik mu ještě zůstává v lopatě. K vážení dochází automaticky při zdvihu ramen za jízdy. Vážicí systém je možné jednoduše stiskem tlačítka kalibrovat, na odzkoušení je k dispozici demo režim v rozsahu 250 hodin. U nového stroje se odchylka vážení pohybuje do 1 %. Automatický vážicí systém zabraňuje přetěžování dopravních prostředků a společně se systémem Cat® Product Link pro dálkový dohled nad provozem stroje představuje pro provozovatele stroje či celé flotily velmi efektivní nástroj, jak řídit a zdokonalovat průběh těžby.

Více informací o nových kolových nakladačích vám rádi poskytnou prodejci společnosti Zeppelin CZ. Zájemci o zakoupení stroje mohou využít výhodný DEMO program, v rámci kterého je možné si vybraný stroj vyzkoušet přímo v ostrém provozu, a to včetně ukázky systémů jako je Cat® Product Link v praxi.

Více informací najdete na webových stránkách www.zeppelin.cz.

¹) Spotřeba močoviny u nakladačů Cat® 966M XE a 972M XE vůči spotřebě nafty je cca 2,5 %.

Autor: Jan Rybář
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek