Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Nový Flat-Top jeřáb 150 EC-B – modulární konstrukce pro flexibilní nasazení

Zveřejněno: 21. 10. 2014

Na veletrhu Bauma 2013 představil Liebherr nový modulární Flat-Top jeřáb 150 EC-B 8 Litronic. Základní celek 150 EC-B je na výběr v provedení FR.tronic nebo Litronic. Nový jeřáb 150 EC-B v provedení Litronic má řízení SPS programovatelné z paměti, zatímco stroje FR.tronic pracují s konvenčním řízením se stykači.

Novinka Flat-Top je dodávána ve variantě šest nebo osm tun, což nabízí mimořádně velkou flexibilitu při konfiguraci strojů, protože nový Flat-Top jeřáb se optimálně přizpůsobí nejrůznějším požadavkům na staveništi i potřebám zákazníka. Koncepce je ekonomicky zajímavá i v případě pronájmu jeřábu.

Technické informace

V provedení FR.tronic lze jeřáb 150 EC-B používat s kabinou nebo bez kabiny. Pro provoz jeřábu bez kabiny je k dispozici dálkové rádiové ovládání, které zaručuje strojníkovi na staveništi široký akční rádius a vysokou flexibilitu.

S maximální nosností 1 700 kg na konci výložníku při vyložení 60 m je jeřáb 150 EC-B 8 Litronic jedničkou ve své třídě. Jeho maximální nosnost činí v obou variantách vybavení – FR.tronic a Litronic – vždy 8 000 kg.

Šestitunová verze 150 EC-B 6 zdvihne na konci výložníku 1 800 kg při vyložení 60 m, přičemž maximální nosnost je 6 000 kg. Délku výložníku lze u všech variant konfigurovat podle potřeby od 25 m do 60 m po pětimetrových krocích. To zaručuje optimální přizpůsobení variabilním podmínkám na staveništi, a to i v úzkém prostoru. Navíc jsou všechna břemena přenášena v hospodárném dvoulanovém režimu.

Montáž

Standardně je základní celek jeřábu 150 EC-B namontován na osvědčeném věžovém systému 120 HC a nabízí volnou výšku háku 52 m. Montáž je snadná i na věžové systémy 185 HC a 256 HC. Podle požadavků nasazení lze komplet 150 EC-B namontovat na pojízdnou nebo stacionární spodní konstrukci, eventuálně i na základovou kotvu. Volné výšky háku se pohybují podle konfigurace mezi 41 m a 63 m. I u nového Flat-Top jeřábu nabízí Liebherr standardně jednoduchý transport a praxí ověřenou montážní technologii „Connect and Work”.

Různé varianty

Kabina 150 EC-B se dodává ve verzích „ergonomická standardní kabina” a „vysoce izolovaná komfortní kabina”. Obě varianty jsou pro úsporu místa při transportu provedeny jako posuvné. Komfortní kabina je vybavena dvojitým bezpečnostním sklem, zesílenou izolační ochranou a ovládáním termostatu spínacími hodinami. Tím se dosahuje úspory energie o více než 30 % oproti dosavadním standardním verzím. Komfortní kabina je sériově vybavena vytápěním 4 000 W a klimatizačním zařízením.

Komfort a bezpečnost

V novém jeřábu 150 EC-B 8 Litronic jsou použity výhradně výkonné pohony s frekvenčním měničem. Technologie frekvenčních měničů Liebherr nabízí optimální komfort a vysokou bezpečnost při jakémkoli pohybu jeřábu. Dalším faktorem bezpečného provozu je řízení jeřábu Litronic. Systém řízení jeřábu Litronic zahrnuje systém omezení zátěžového momentu (LMB), systém omezení pracovní zóny (ABB), systém vyhodnocení dat stroje (MDA) a rovněž rozhraní pro antikolizní systém (AKS). Jeřáby ve verzi Litronic navíc nabízejí po pouhém stisknutí tlačítka až o 20 % vyšší nosnost.

Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek