Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Stroje Caterpillar v pískovně u Jičína

Zveřejněno: 5. 1. 2009

Ve dnech 22.–23. 9. uspořádala společnost Phoenix-Zeppelin, spol. s r.o. předváděcí akci v lomu u Obrub u Jičína. Zájemci si zde mohli v průběhu dvou dnů vyzkoušet vybrané rýpadlo-nakladače a smykem řízené nakladače Caterpillar.

Jelikož se jednalo o unikátní evropskou tour trucku Cat, která měla v ČR pouze dvě zastávky, nemohli jsme u ní jako redakce časopisu Stavební technika samozřejmě chybět a vydali se akci zdokumentovat.

Dorazili jsme okolo poledne, a tak nebylo divu, že většina zúčastněných právě posedávala u stolků s občerstvením a v příjemném prostředí při jídle diskutovala o tom, co který stroj umí, jaké má omezení, na kolik přijde jeho pořízení atd. Využili jsme tedy situace a nechali si vystavené stroje představittím nejpovolanějším, panem Pavlem Škopkem, předváděcím technikem.


Smykem řízený kolový nakladač 256C při práci

Rýpadlo-nakladače Cat 428E a 432E

Rýpadlo-nakladače Caterpillar jsou vyvinuté na základě 20 let zkušeností v oboru a díky vyšší výkonnosti, všestranné využitelnosti, propracovaném servisu a komfortu obsluhy mohou uspět v náročném konkurenčním prostředí.

Pohon stroje zajišťuje osvědčený motor Cat 3054C o výkonu 67 kW (u modelu 428E volitelně i motor o výkonu 73 kW), který splňuje emisní předpisy podle Směrnice EU 97/68/EC Stupeň II. Ve spojení s předlohovou převodovkou „Powershuttle” (u 432E volitelně také automatická převodovka „Autoshift”) vždy zabezpečí potřebnou výkonnost. Maximální rychlost stroje činí 40 km/h.


Rypadlo-nakladač CAT 428E, v popředí oficiální maskot akce - kočka "CAT"

Pro získání lepších manévrovacích schopností jsou některé rýpadlo-nakladače (442, 434 a 444E) vybaveny systémem řízení všech kol (AWS), umožňujícím používat následující režimy: řízení dvou kol, řízení po kružnici, krabové řízení a nezávislého řízení zadních kol v omezeném prostoru, které dovoluje například zahrnout výkop „bez couvání na jeden zátah”.

Pohon příslušenství zajišťuje hydraulický systém typu „load sensing”, s dělením průtoku, které umožňuje dokonalejší ovládání pracovního zařízení přesně tam, kde je potřeba; tzn. zajišťuje dostatek oleje při použití více funkcí současně. Hydraulický systém „load sensing” také zajišťuje plnou sílu pracovního zařízení při libovolných otáčkách motoru.

Stroje Caterpillar disponují novou zdokonalenou kapotou, která se dá zcela otevřít a umožňuje lepší přístup do motorového prostoru. Díky tomu, že stroje řady E pokračují v tradici výkyvných náprav, hnacích hřídelích s univerzálními klouby, radiálních čepů a dalších součástí utěsněných na dobu životnosti, je denní údržba omezena na minimum. Některé servisní prohlídky pak obsahují také plánované odběry vzorků oleje s jejich následnou analýzou, což umožňuje zjistit bez demontáže stav opotřebení jednotlivých komponentů a, v případě potřeby, naplánovat jejich výměnu. Tím se značně snižují prostoje a náklady na opravu (např. zničené ložisko, které se nevymění může zničit ozubená kola atd.)


Pohled do motorového prostoru smykem řízeného nakladače

Smykem řízené nakladače 246C a 256C

Obsluze poskytují tyto kompaktní nakladače Cat prostornou kabinu ROPS/FOPS s pohodlným vstupem, velkým prostorem pro nohy, pohodlnou sedačkou, bočními posuvnými okénky a optimálním výhledem. Dva joysticky pomocí pilotního okruhu ovládají jízdu a pracovní hydraulický systém.

Nakladače jsou vybaveny motorem Cat 3044C, který splňuje, stejně jako motor u rýpadlo-nakladačů, emisní předpisy podle Směrnice EU 97/68/EC Stupeň II. Výkon motoru u modelu 246C činí 54 kW, u silnějšího modelu 256C pak 61 kW. Maximální rychlost je potom 13 km/h u jednostupňové převodovky nebo 19 km/h u převodovky dvoustupňové. Osvědčený hydrostatický pohon s funkcí Anti-Stall poskytuje maximální výkon pojezdu a zamezuje dušení motoru. Vlastnosti stroje při přejezdu lze vylepšit instalací systému tlumení výložníku Ride Control,


Zázemí předváděcí akce

Pro přídavná zařízení vyžadující větší průtok oleje lze smykem řízený nakladač vybavit vysoko-průtokovým XPS hydraulickým systémem, který umožňuje průtok 125 l/min při tlaku 280 bar. Standardní systém pak 84 l/min při tlaku 230 bar.

Pravidelné kontroly stroje před prací jsou díky perfektní dostupnosti všech důležitých komponent po odklopení motorového krytu jednoduché a vyžadují minimum času.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek