Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Úspěšný vstup na trh díky inovativnímu přístupu – DAPPER 5000

Zveřejněno: 14. 1. 2015

V roce 2014 uvedla společnost VOP na trh univerzální nakladač a nosič nářadí DAPPER 5000. Jeho hlavní výhodou je především kloubové řízení, které je oproti smykovým lépe ovladatelné v těžkém terénu. V současné době je úspěšný nejen na českém, ale i na zahraničním trhu.

Stroj zaznamenal velký ohlas u odborné veřejnosti a u uživatelů, a to především kvalitou provedení, využitím odolnějších materiálů, technickými parametry a např. i zemí původu – ve střední Evropě je firma VOP jediný výrobce s vlastním vývojem. Velkou výzvou jsou i rozdíly v jednotlivých trzích. V Německu se klade důraz především na vysokou kvalitu výroby, designu a provedení – to samozřejmě za rozumnou cenu a naopak třeba Polsko vyžaduje levnější a obyčejnější verze.

Inovace DAPPER 5000

Od prosince 2014 bude nahrazena stará verze za novu inovativní verzi se zlepšenými např. trakčními vlastnostmi, zvýšenou pojezdovou rychlostí (až 17 km/hod), maximální nosností 1 250 kg.

Tab. 1: Technické parametry nakladače DAPPER 5000

Délka2 805 mm
Šířka1 270 mm
Výška2 120 mm
Hmotnost1 640 kg
Pneumatiky26 ×12.00-12″ travní/šípové
Pohonhydrostatický náhon všech kol
Poloměr otáčení (vnitřní)900 mm
Max. zvedací výška2 780 mm
Max. zvedací váha1 250 kg
MotorKubota V 1505
Výkon28 kW (37,5 hp)
Palivodiesel
Bezpečnostní rámROPS, FOPS
Max. rychlost17 km/h
Pracovní hydraulika66 l/min, 200 bar

Výbava

Stroj je vybaven zvedacím teleskopickým ramenem s univerzální koncovkou určenou pro připojení přídavných zařízení, jako jsou např. lopata, lžíce, podkop, sněhová fréza či pluh, rotační sekačka, atd. Jako pohonná jednotka slouží dieselový motor Kubota s výkonem 37,5 koní a je vybaven samostatným hydrostatickým náhonem všech kol. Prostor řidiče je obklopen bezpečnostním rámem nebo zasklenou kabinou, kterou je možné vyhřívat nezávislým topením.

Přednosti nakladače DAPPER

Hlavní předností je již zmíněné kloubové řízení s lepším ovládáním v náročném terénu. Dále má rychlejší transportní rychlost, je provozně ohleduplnější jak k pneumatikám, tak i podkladovému povrchu a vzhledem k výrazně nižší spotřebě paliva je i ekologičtější. Veškeré přednosti a výhody jsou uvedeny níže:

  • Až o polovinu nižší spotřeba.
  • Vyšší transportní rychlost.
  • Provozní ohleduplnost jak k pneumatikám, tak k podkladovému povrchu.
  • Znatelně lepší chování v těžkém terénu, vyšší svahová dostupnost.
  • Jednoduché a komfortní užívání.
  • Ergonomické ovládání multifunkčním joystickem.
  • Digitální palubní počítač.
  • Bezpečný a ekologický provoz.
  • Stroj je certifikovaný pro provoz na pozemních komunikacích.
  • Velký vnitřní prostor v kabině řidiče.
  • Celoroční využití stroje.
  • Moderní design – designér J. Král.
  • Jednoduchá a rychlá výměna přídavných zařízení.

DAPPER řady 5000 je certifikovaný výrobek, který uspěl jak při náročném provozním testování, tak u přísných technických zkoušek bezpečnostních parametrů včetně bezpečnostních zkoušek FOPS a ROPS. Tyto zkoušky garantují nejvyšší možnou míru bezpečnosti obsluhy a práce v daném segmentu malých univerzálních strojů. FOPS/ROPS zkoušky dále potvrzují ochranu obsluhy vozidla sedící v kabině proti pádu těžkých břemen na kabinu stroje. Vnitřní rozvržení prostoru kabiny je konstruováno tak, aby maximálně vyhovovalo všem požadavkům na komfort, bezpečnost a praktičnost při obsluze stroje.

Co se týká celkového designu stroje, je navržen tak, aby svým moderním vzhledem podtrhl dynamické vlastnosti a sílu stroje. Navíc svými tvary působí jako elegantní a užitečný pracant.

DAPPER 5000
DAPPER 5000

DAPPER 3000

V roce 2014 souběžně s vylepšením DAPER 5000 vyvíjela firma VOP menší model DAPPER 3000, který na trh uvede od února 2015. Tento menší nakladač disponuje výkonem do 18,5 kW (26 k) a hmotností kolem 1 000 kg. DAPPER 3000 bude určen spíše pro zahradnictví, na malé farmy a pro zemědělské účely.

DAPPER 3000
DAPPER 3000

Úspěchy a cíle

Společnosti VOP se podařilo vybudovat základ dealerské a servisní sítě jak v Čechách, tak na Moravě. V přípravě je výhradní zastoupení se slovenským partnerem. V zahraničí spolupracuje se svými zastoupeními v Dánsku, Německu či v Polsku. V příštím roce by firma ráda uspěla např. v Itálii či Rakousku. Zájemce o DAPPER je také v Rusku, ale zde se snaží kvůli politické situaci postupovat prozatím velmi obezřetně. Společnost VOP se také zúčastnila několika významných veletrhů. Byly to především tyto: Agroshow v Polsku (Poznaň), Galabau (Německo), Země živitelka ve spolupráci s jejich místním dealerem STS Prachatice, Techagro v Brně a URBIS/Stavební veletrh, Agromek (Herning, Dánsko). Dále se firma účastnila také několika místních lokálních výstav.

Díky intenzivní spolupráci s dealery zpracovává firma VOP připomínky a postřehy zákazníků, které pak využívá při výrobě nových strojů. Společnost se tedy neustále posouvá dopředu tak, aby co nejvíce vyhověla představám a požadavkům zákazníků. V tomto roce firma splnila stanovené cíle, ale pro příští rok chce zvýšit prodej na dvojnásobný počet kusů.

O společnosti VOP

VOP CZ, s.p. je podnikem, který se profiluje v oblasti strojírenské výroby, vojenské techniky a vývoje. Podnik se nachází v Šenově u Nového Jičína, další část podniku je v Bludovicích nedaleko Nového Jičína. Podnik se zabývá především strojírenskou výrobou a opravami vojenské techniky. Na vlastní vývoj navazuje modernizace a výroba vojenské techniky a výroba civilních produktů. VOP CZ, s.p. zaměstnává více než 800 zaměstnanců, kteří dohromady nabízí široké portfolio profesionálních služeb ve výše zmíněných oblastech.

¹) Zpracováno z podkladů firmy VOP CZ, s.p. a z internetových stránek www.dapper.cz
Autor: Zuzana Fajfrová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek