Vybraná rypadla Sunward nyní s financováním s 0% navýšením - NorWit, s.r.o.
Dnes je 16.9. – svátek slaví Ludmila

Budoucnost patří teleskopickým manipulátorům. JCB zde hraje prim

Zveřejněno: 6. 9. 2024

Teleskopické kolové manipulátory patří k těm typům strojů, po kterých v posledních letech konstantně roste poptávka. Může za to jejich všestranné uplatnění v mnoha oborech, od stavebnictví, průmyslu, logistiky až po zemědělství. S konceptem stroje s dlouhým teleskopickým výložníkem, masivním kolovým podvozkem a s celou řadou bezpečnostních prvků přišel jako první výrobce JCB, který je proslulý svými inovacemi. Nyní představuje inovované modely JCB 558-210R a JCB 558-260R PRO s vylepšenou základní výbavou a s navýšenou nosností.

Manipulace s těžkými břemeny, usazování skruží, nebo vykládka palet – kolové manipulátory JCB jsou všestranné stroje s rychlou investiční návratností.

Produktové řadě manipulátorů JCB dlouho vévodily především modely s pevným výložníkem. V posledních letech se stále častěji prosazují stroje s otočnou nástavbou. JCB nedávno rozšířilo modelovou řadu 555-210R s dosahem 21 metrů a 555-260R s dosahem až 26 metrů o  inovovaný typ JCB 558-210R (resp. 558-260R PRO) s vylepšenou základní výbavou a hlavně s navýšenou nosností o 300 kg na 5,8 tun. Na tuto novinku si s přispěním oficiálního tuzemského dealera značky JCB, společnosti TERRAMET, posvítíme v tomto článku.

Všeuměl na kolech = rychle vrácená investice

Největší předností rotačních teleskopických manipulátorů JCB, kterým se v hantýrce říká „roto“, je fakt, že dokážou plnohodnotně zastat práci za tři různé typy strojů: umějí pracovat v režimu klasického teleskopického manipulátoru, jeřábu a jako pracovní plošina. Přidejte k tomu schopnost otáčet se v rozsahu 360°, otáčet pracovním košem v rozsahu 180°, skvělou průchodnost terénem, tři režimy řízení a maximální rychlost 40 km/h a bude vám jasné, jak velký potenciál tento typ stroje má. Devizou je rovněž malý poloměr otáčení, takže s manipulátory lze vjíždět například do rozestavěných komplexů a pracovat s nimi podél zdí. „Na naše manipulátory narazíte i na stavbách velkých průmyslových hal nebo skladovacích komplexů, protože si jejich majitelé dobře spočítali, jak se jim takto všestranný stroj může ve finále vyplatit,“ prozrazuje Michal Jůza, produktový manažer ve společnosti TERRAMET a dodává: „Pokud zrovna nepotřebujete manipulovat s těžkými břemeny ve výškách, nasadíte si na rychloupínač hydraulicky ovládanou pracovní plošinu pro tři osoby nebo paletizační vidle pro složení nákladu z návěsu.

Příprava na úpravu fasády. Mobilní pracovní plošinu netřeba, pokud máte na stavbě teleskopický rotační manipulátor JCB.
Příprava na úpravu fasády. Mobilní pracovní plošinu netřeba, pokud máte na stavbě teleskopický rotační manipulátor JCB.

Novinka – JCB 558-210R

Zájemci o „roto“ mohou nyní vybírat z několika modelů a variant výbavy. Jak už bylo zmíněno výše, nově přichází JCB s modelem 558-210R, který koncepčně vychází z předchozího typu 555-210R, ale liší se zejména vyšší nosností 5,8 tun, která lépe reflektuje požadavky trhu. Nosnost ovšem není to jediné, na čem konstruktéři na Britských ostrovech u 558ky zapracovali. Nové roto tak může být například osazeno navijákem s nosností 5,5 tun, což se výborně hodí při jeřábnických pracích. Aby stroj vydržel vyšší zátěž, byly klíčové komponenty výložníku a podvozku patřičně zesíleny. Jako příklad lze uvést nové masivní ložisko otoče s ozubením z kalené oceli, která má vyšší pevnost.

V čem spočívají výhody teleskopických manipulátorů

Klasické teleskopické manipulátory jsou stále vyhledávanějšími pomocníky na nejrůznějších stavbách a aplikacích. Jejich výhodou je dlouhý dosah (díky teleskopicky výsuvnému výložníku), stabilita při manipulaci a velmi dobrá průchodnost i náročnějším terénem (díky velkým kolům). Dají se osadit různým příslušenstvím – například s paletizačními vidlemi se mohou používat jako těžkotonážní vysokozdvižný vozík, s hákem jako jeřáb pro manipulaci se stavebním materiálem. Protože zastanou práci za několik strojů najednou, dodavatel stavby dosáhne nemalé úspory nákladů. Manipulátor je navíc způsobilý pro provoz na pozemních komunikacích, není proto ani potřeba řešit dopravu na návěsech.

Rozšířená výbava již v základu

Základní výbava této novinky obsahuje snad všechny myslitelné prvky výbavy. Nechybí tzv. „Safety Pack“, tedy boční a zadní kamery s vysokým rozlišením obrazu a nová akustická signalizace při couvání, tlačítkový imobilizér, vzduchem odpružená a vyhřívaná sedačka, klimatizace, výstražný maják a pracovní světla s LED technologií nebo přídavné boxy na vázací prostředky a nářadí. Obsluha jistě ocení také logicky rozmístěné údržbové body včetně nových sdružených mazacích bodů umístěných na přední a zadní části podvozku. Nový design dostal přenosný dálkový ovladač, pomocí kterého může strojník pohodlně ovládat manipulaci ve výškách mimo kabinu. Ovladač s dvoupáčkovým uspořádáním dostal do vínku barevný displej, který je umístěný uprostřed a nabízí v přehledné grafice všechny klíčové ukazatele. Prakticky řešený je například ukazatel aktuální zátěže v podobě barevného zátěžového diagramu.

Výhodou teleskopických manipulátorů je dlouhý dosah, stabilita při manipulaci a velmi dobrá průchodnost i náročnějším terénem.
Výhodou teleskopických manipulátorů je dlouhý dosah, stabilita při manipulaci a velmi dobrá průchodnost i náročnějším terénem.

Závěrem

Nové rotační teleskopické manipulátory JCB reprezentují v řadě ohledů budoucnost v oblasti využití těchto kolových strojů. Šíří výbavy a pracovními dosahy uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Při optimálním využití je finanční návratnost investice velmi krátká, navíc lze využít i řadu benefitů tuzemského dealera, který umí připravit například financování na míru. V neposlední řadě stojí za zmínku standardní tříletá tovární záruka. Více informací vám rádi poskytnou obchodní zástupci společnosti TERRAMET.

— kontakty —

TERRAMET, spol. s r.o.

E: info.cz@terra-world.com   T: +420 272 084 711   WWW: https://www.terra-world.cz/

Autor: Jan Rybář
Foto: JCB
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Nové mobilní generátory Bobcat PG40 a PG50

Zveřejněno 16.9. Bobcat uvádí na trh nové mobilní generátory PG40 a PG50, které představují zásadní inovaci v konstrukci mobilních generátorů. Tyto ekologické modely, poháněné motory Stage V D24 s alternátory Stamford, nahrazují jednotky předchozí generace Stage… celý příspěvek

Extrémně tvrdé otěruvzdorné oceli. Část druhá „Vlastnosti a aplikace“

Zveřejněno 13.9. V prvním díle jsme si definovali možnosti zpracování otěruvzdorných ocelí Hardox 600 a Hardox Extreme, t.j. ocelí o tvrdosti 600 HBW (cca 57 HRC) a 60 HRC. Zaměřili jsme se zejména na možnosti termického dělení, svařování a obrábění těchto materiálů… celý příspěvek

Nové tunelové rypadlo DEVELON DX235RTF-7

Zveřejněno 11.9. DEVELON, dříve Doosan Construction Equipment, uvedl na trh tunelovací rypadlo DX235RTF-7, které je novým přírůstkem do řady strojů pro speciální použití. Model vychází z osvědčeného pásového rypadla se sníženým poloměrem otáčení Develon DX235LCR-7 a… celý příspěvek