Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

JCB DEMO DAY 2024: Rekordní divácká účast, řada novinek a čtyři desítky strojů

Zveřejněno: 18. 10. 2024

Vrcholem letošního kalendáře s předváděčkami výrobců a dealerů byla akce JCB DEMO DAY 2024, která proběhla 20. září v lomu Chomutovice u Popoviček. V jedné z vrchních etáží kamenolomu čekala na návštěvníky parádní show, přičemž hlavní roli sehrály stroje JCB. Žlutých krasavců se tu sešlo na čtyři desítky a bohatý doprovodný program přilákal v příjemném počasí babího léta více než dvě stě návštěvníků, především z řad zástupců stavebních firem. Na demo den společnosti TERRAMET, tuzemského dealera značky JCB, zavítala rovněž delegace výrobce z Velké Británie.

Akce JCB DEMO DAY 2024 přilákala rekordní množství návštěvníků.

Letošní JCB DEMO DAY byl svým rozsahem největší akcí společnosti TERRAMET za poslední roky. Velkorysý prostor kamenolomu poskytl celé akci důstojnou a autentickou kulisu. Po nezbytné registraci u vstupu, kde jsme obdrželi reflexní vesty a helmy, jsme se okamžitě ocitli ve víru dění. Vpravo byli seřazeni zástupci lehkých a středně těžkých strojů (mini a midirýpadla), mezi nimiž vyniklo například černě lakované desetitunové pasové rýpadlo JCB 100 C2 Black Edition. Chybět nemohly ani populární rýpadlo-nakladače včetně ikonického modelu JCB 3CX.

Na volné ploše zhruba uprostřed areálu stál kompaktní pásový bagr JCB 86C-2, na němž po celý den probíhala soutěž ve zručnosti ovládání. Pomocí stroje vybaveného naklápěcím rotátorem Steelwrist se zubovou lžicí bylo za úkol co nejrychleji přenést na závěsu umístěná kovová písmena JCB / TERRA do připravených otvorů. Soutěž se těšila velkému zájmu a v kabině stroje se střídal jeden strojník za druhým. Této „puzzle“ soutěže se zúčastnilo přes 30 strojníků a první tři místa včetně výsledných časů uvádíme samostatně v tabulce.

Výsledky strojnické soutěže – JCB/TERRA PUZZLE

  • 1. místo Josef Kovář – čas TERRA puzzle 1 min 30 s + JCB puzzle 1 min 54 s
  • 2. místo František Kolouch – čas TERRA puzzle 2 min 22 s + JCB puzzle 1 min 29 s
  • 3. místo Jiří Kříž – čas TERRA puzzle 2 min 32 s + JCB puzzle 2 min 01 s

Hlavní magnet? Nové 40tunové rýpadlo JCB 370X

V centru dění byl také JCB DEMO Truck, tedy speciálně upravený přívěs sloužící jako pódium a zároveň i zázemí pro obchodní tým společnosti TERRAMET. Naproti němu umístěný velký cateringový stan nabízel návštěvníkům dobré jídlo a pití. Druhá polovina areálu patřila středně těžkým a těžkým strojům z kategorie Heavy Line. Nechyběli zde ani čtyři zástupci rýpadel nové generace X Series včetně naprosté novinky v podobě pásového rýpadla v hmotnostní kategorii 35–40 tun – JCB 370X. Stroje z řady Heavy Line bylo možné si vyzkoušet při práci se skalními lžicemi v rozvalu. I tady se po celý den bagry téměř nezastavily. Na ploše bylo dále vystaveno rozmanité portfolio příslušenství, především tovární značky JCB. Svůj stánek tu měla také společnost Nivelis, která ukázala možnosti nivelačních systémů iDig.

Jeden z hlavních magnetů akce a zároveň tuzemská premiéra: JCB 370X.
Jeden z hlavních magnetů akce a zároveň tuzemská premiéra: JCB 370X.

Zajímavosti a vystavené stroje

Na JCB DEMO DAY 2024 bylo k vidění téměř kompletní produktové portfolio výrobce. Vedle již zmíněných strojů byly na místo dovezeny také teleskopické manipulátory (dva z nich rámovaly svými zvednutými rameny vstup do areálu), kolové nakladače (malé kompaktní i velké čelní), manipulační technika nebo kolové staveništní dampry, včetně nového elektrického, vážicího jednu tunu. Z rodiny e-strojů se dále představilo bezkabinové minirýpadlo JCB 19C-1E. Z kolových strojů upoutal JCB Hydradig s nadupanou výbavou, osazený naklápěcím rotátorem Steelwrist s manipulačními kleštěmi, nebo revoluční kolový univerzál na opravu výtluků JCB Pothole Pro. Silniční stroje reprezentoval nový silniční válec JCB VMT 380-130. Atrakcí pro odvážlivce byl rotační teleskopický manipulátor s výsuvnou plošinou, který umožňoval vystoupat až do výšky 21 metrů. Zájemci si tak mohli celý areál prohlédnout z ptačí perspektivy.

Během předváděcí akce proběhlo též slavnostní předání klíčků od čtyř prodaných strojů. Jejich nové majitele přivítal na pódiu Petr Kotršál, jednatel společnosti TERRAMET, který se rovněž zhostil úvodního proslovu. Mezi předanými stroji figurovaly hned dvě novinky v portfoliu JCB: pásové rýpadlo JCB 210 z nové řady X Series a kompaktní kolový nakladač (tzv. skid-steer) JCB SL 270. V kategorii skid-steer zažívá značka JCB svou renesanci a podle toho, co jsme měli možnost slyšet, si tuzemský dealer od této řady hodně slibuje. Třetím zařízením v rukách nového majitele bylo kolové rýpadlo JCB 145. Čtvrtým předaným strojem pak letošní novinka 2,5tunové pásové rýpadlo JCB 26C. Slavnostní atmosféru okamžiku podtrhly obří červené mašle kolem strojů a také dort se symbolikou JCB/TERRA.

Slavnostního předání nových strojů JCB se ujal Petr Kotršál (vlevo), jednatel společnosti TERRAMET.
Slavnostního předání nových strojů JCB se ujal Petr Kotršál (vlevo), jednatel společnosti TERRAMET.

Show se vším všudy

Magnetem pro malé i velké návštěvníky byla závodní dráha s profi RC modely, kterou pro TERRAMET na klíč připravila společnost RC Auta Event Pavla Kynického. Závodit a bagrovat se mohlo s dálkově ovládanými „zmenšeninami“ JCB „smykáčů“ a s JCB Truckem s dlouhým podvalem. V rámci doprovodného programu byla k vidění také slackline show, kdy na dlouhém laně, zavěšeném mezi dvěma stroji, předvedla své dovednosti dvojice mladých umělců. Jejich artistické kousky za doprovodu hudby braly dech, a kdo měl chuť, mohl si během dne chůzi na tenkém laně sám vyzkoušet.

Závody RC modelů z dílen firmy RC Auta Event.
Závody RC modelů z dílen firmy RC Auta Event.

Chtěl bych poděkovat našim zákazníkům a partnerům, že za námi do lomu v Chomutovicích přijeli a strávili s námi příjemný den. Také chci ocenit práci našeho skvělého organizačního týmu, který tuto dosud naši největší akci připravil,“ uvedl ve své závěrečné řeči Petr Kotršál. I my za Stavební techniku děkujeme, že jsme mohli být u toho a nasát atmosféru této jedinečné události. Ještě upozorňujeme, že z celého předváděcího dne vzniklo reportážní video, které je možné zhlédnout na našem YouTube kanálu.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

JCB DEMO DAY 2024: Rekordní divácká účast, řada novinek a čtyři desítky strojů

Zveřejněno 18.10. Vrcholem letošního kalendáře s předváděčkami výrobců a dealerů byla akce JCB DEMO DAY 2024, která proběhla 20. září v lomu Chomutovice u Popoviček. V jedné z vrchních etáží kamenolomu čekala na návštěvníky parádní show, přičemž hlavní roli sehrály… celý příspěvek

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek

Velké jeřáby Peiner v Československu, díl II

Zveřejněno 30.9. V našem putování za jeřáby na stavbách někdejšího Československa si tentokrát představíme modely Peiner SN 500-08, Peiner MK 630 a Peiner MK 900. První z nich se objevil například při výstavbě papíren Štětí nebo petrochemičky v Litvínově, zbylé dva… celý příspěvek