Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Největší model rypadla, který kdy korejská společnost Doosan vyrobila

Zveřejněno: 22. 9. 2020

Doosan uvedl na trh nové 80tunové pásové rypadlo DX800LC-7. Stroj je poháněn nejvýkonnějším motorem ve své třídě a má také nejvyšší hydraulický průtok u této velikosti stroje. To zajišťuje nejlepší výkon, vyšší produktivitu, nižší spotřebou paliva a plynulejší ovládáním.

Nové 80tunové pásové rypadlo DX800LC-7. První stroj je prodán již v Evropě, konkrétně zákazníkovi ve Finsku

Stejně jako všechna ostatní rypadla Doosan si tento stroj kromě jiného zakládá na pohodlí a bezpečnosti obsluhy. Model DX800LC-7 má velmi prostornou kabinu vybavenou ergonomickými ovládacími prvky a přístrojovým vybavením. Zvláštní pozornost byla věnována snížení hluku na minimum. Všechny komponenty stroje byly navrženy, vyrobeny a testovány s cílem zajistit jejich maximální odolnost. Vícestupňové filtry a funkce, jako jsou ochranné kryty pásů a ochranné kryty válců pro výložník a rameno, systém automatického mazání i články pásů jsou navrženy tak, aby poskytovaly vynikající spolehlivost a dlouhou životnost. Údržba modelu DX800LC-7 je snadná, což dále snižuje prostoje na minimum.

Nejvýkonnější motor Stage V ve své třídě

Rypadlo DX800LC-7 je poháněno novou verzí osvědčeného dieselového motoru Perkins 2506J, který splňuje požadavky Stage V a poskytuje vysoký výkon 403 kW (548 k), což je více než u jakéhokoli jiného stroje této třídy. Emisní předpisy Stage V splňuje motor díky využití technologií následného zpracování a recirkulace výfukových plynů včetně selektivní katalytické redukce, dieselového oxidačního katalyzátoru a filtru pevných částic (DPF). DPF se automaticky regeneruje každých 25 hodin a provozuschopnost rypadla během této regenerační fáze není nijak dotčena. Obsluha může zkontrolovat stav DPF prostřednictvím přístrojového panelu v kabině.

Nejvyšší hydraulický průtok ve třídě 80 tun

Vysoký výkon motoru je kombinován s hydraulickým systémem Virtual Bleed Off (VBO) D ECOPOWER+, který poskytuje hydraulický průtok 1 008 l/min a vysoký systémový tlak 343 barů, což dohromady přispívá k nejlepšímu výkonu v segmentu 80tunových strojů. Technologie D-ECOPOWER+ od společnosti Doosan využívá elektronické tlakem řízené čerpadlo v hydraulickém systému s uzavřeným středem, což v závislosti na zvoleném režimu optimalizuje produktivitu a spotřebu paliva. Hlavní regulační ventil s uzavřeným středem minimalizuje ztráty tlaku, zatímco elektrické tlakem řízené čerpadlo účinněji řídí výkon motoru.

Hydraulický systém a výkon motoru jsou plně optimalizovány a synchronizovány, což dále snižuje ztráty. K elektronické reprodukci všech výhod hydraulického systému s otevřeným středem s velmi malými ztrátami energie je využíván příslušný software. Lepší ovládání stroje zajišťuje vylepšená zpětná vazba obsluze prostřednictvím joysticku. Zrychlení a zpomalení funkcí pracovní skupiny rypadla je plynulejší, a to obsluze umožňuje provádět opakované otáčivé a výkopové pohyby efektivněji.

Výběr režimů výložníku a otáčení

Pro zajištění vyváženého provozu a co nejlepšího přizpůsobení rypadla DX800LC-7 daným pracovním podmínkám může obsluha přepínat mezi dvěma režimy („Výložník” nebo „Otáčení”), podle toho, jaký pohyb je upřednostňován. Větší pracovní rychlosti jsou u modelu DX800LC-7 zajištěny systémem regenerace výložníku v dolní poloze se 2 cívkami, což zároveň snižuje spotřebu paliva. Hydraulický systém se 2 cívkami pro válec lžíce také zvyšuje hydraulický průtok a pracovní rychlost lžíce (a to opět vede ke snížení spotřeby paliva). Model DX800LC-7 rovněž standardně obsahuje uzamykatelný ventil výložníku a válce ramena (ventil proti přetržení hadice), který zvyšuje bezpečnost a zabraňuje nehodám způsobeným prasknutím hydraulické hadice na pracovišti.

Pohodlí a ovladatelnost

Kabina modelu DX800LC-7 vyniká prostorností a ergonomií a je navržena tak, aby výrazně zlepšila pohodlí obsluhy a snadnost ovládání. Je vybavena novým vysoce kvalitním sedadlem a standardně nabízí více funkcí než jiné stroje na trhu, což zajišťuje vynikající ovladatelnost a vysokou přesnost při veškerých aplikacích.

Klíčové novinky v kabině zahrnují nový 8palcový dotykový barevný LCD panel (s o 30 % větší obrazovkou), stereo systém integrovaný v přístrojové desce (s Bluetooth funkcí streamování) a systém bezklíčkového startování. Dále byl vylepšený interiér kabiny a výkon klimatizace společně s odmrazováním a nainstalováno 2stupňové vyhřívání sedadla. Rypadlo má rovněž vylepšenou boční ochranu a volitelně lze doplnit vzduchovým kompresorem s pistolí pro čištění kabiny. Standardem je kompletní sada 360° kamer sestávající z přední kamery, dvou postranních kamer a zadní kamery. Displej kamery je oddělen od panelu měřidel, zajišťuje úplný výhled kolem rypadla a umožňuje obsluze pozorovat oblast v okolí stroje seshora. Toto je standardně kombinováno se systémem AVM (sledování výhledu okolo).

Pracovní lampy LED jsou u modelu DX800LC-7 také standardním vybavením a poskytují až o 75 % lepší osvětlení pracovního prostoru kolem rypadla. Zajišťují tak zlepšení produktivity práce za soumraku a v noci a pomáhají předcházet nehodám na pracovišti.

Na novém modelu DX800LC-7 je už z výroby nainstalován nejmodernější bezdrátový systém pro sledování vozového parku DoosanCONNECT od společnosti Doosan. Systém nabízí webové řešení pro správu vozového parku, které je velmi užitečné pro sledování výkonu, zabezpečení strojů a podporu preventivní údržby.

Model DX800LC-7 je primárně určen k nasazení při těžbě nerostných surovin nebo odstraňování skrývky a nakládání velkého množství materiálu
Model DX800LC-7 je primárně určen k nasazení při těžbě nerostných surovin nebo odstraňování skrývky a nakládání velkého množství materiálu

Pohodlná údržba

Systém chlazení u modelu DX800LC-7 nabízí větší chladicí kapacitu se sníženou rychlostí ventilátoru a potřebou výkonu pro chladicí ventilátor. Standardně je instalován reverzibilní chladicí ventilátor, který lze použít v opačném směru k vyfukování prachu z chladiče, což šetří čas a úsilí při údržbě a zajišťuje, že model DX800LC-7 je ideální volbou pro práci v náročných aplikacích.

Model DX800LC-7 kromě toho, že v rámci své třídy přináší špičkový výkon, je také navržen pro maximální provozuschopnost na pracovišti díky osvědčeným, vysoce kvalitním a odolným komponentám, jako jsou systém Bosch Rexroth MCV a systém hlavního čerpadla, otoč Doosan Mottrol a velmi robustní podvozek Berco.

Inovovaná přední část odolává vysokému zatížení a disponuje pěti různými možnými kombinacemi výložníků (6,6 m krátký a 7,7 m dlouhý výložník). Konstrukce protizávaží byla změněna tak, aby pojmula i horizontální montážní systém u modelu DX800LC-7, který lze snadno sestavit či rozebrat a má vyšší odolnost.

Rypadlo DX800LC-7 standardně obsahuje také ETP (elektrické čerpadlo pro přenos paliva). Díky ETP může obsluha jednoduše stisknout spínač a zahájit doplňování paliva stroje, což šetří čas a úsilí při údržbě. Šířka lávek na modelu DX800LC-7 byla zvětšena o 20 % na 520 mm, což poskytuje více prostoru pro údržbu a pomáhá předcházet nehodám.

Ideální pro aplikace s vysokým zatížením

Model DX800LC-7 je primárně určen k tomu, aby sloužil zákazníkům při těžbě a dobývání nerostných surovin, odstraňování skrývky a nakládání velkého množství materiálu na kloubové sklápěče (dampry) nebo nákladní vozidla s pevným rámem. Rypadlo DX800LC-7 lze také provozovat v rámci velkých projektů staveb a budování infrastruktury – zejména tam, kde je třeba přemisťovat značné množství materiálu.

Společnost Doosan tak nyní nabízí stroje od 1 do 80 tun s cílem vyhovět široké škále potřeb a aplikací zákazníků v oblastech stavebnictví, těžby, pronájmu, terénních úprav, zpracování odpadu, recyklace a lesnictví.

Pro více informací o stavebních strojích Doosan navštivte webové stránky www.doosanequipment.eu nebo kontaktujte distributora pro ČR, společnost GARNEA a.s. viz kontakty na www.garnea-stavebni.cz.

Autor: Pavel Svoboda
Foto: Doosan
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek

Velké jeřáby Peiner v Československu, díl II

Zveřejněno 30.9. V našem putování za jeřáby na stavbách někdejšího Československa si tentokrát představíme modely Peiner SN 500-08, Peiner MK 630 a Peiner MK 900. První z nich se objevil například při výstavbě papíren Štětí nebo petrochemičky v Litvínově, zbylé dva… celý příspěvek

S čistotou provozu pomáhá v lomu Budislav myčka MobyDick

Zveřejněno 27.9. Už dlouho jsme v redakci zamýšleli zpracovat reportáž z provozu myčky nákladních vozidel švýcarského výrobce Frutiger AG, který má hlavní výrobní závod v Týništi nad Orlicí. Od zástupců firmy Frutiger CZ, s.r.o. jsme nedávno dostali tip na jednu… celý příspěvek