Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 18.10. – svátek slaví Lukáš

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno: 16. 10. 2024

Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si dva nejprodávanější stroje CASE ve svých třídách – midirýpadlo CASE CX75E a smykem řízený kolový nakladač CASE SV280B, jenž byl navíc vybaven nivelační dozerovací radlicí AP Powerblade. K oběma strojům jsme si jako nezávislého experta přizvali Radima Fucymana, dlouholetého strojníka a účastníka mnoha dovednostních soutěží u nás i ve světě.

Sestava testovaných strojů CASE v AGROTEC DEMO Aréně.

Nápad otevřít si vlastní předváděcí a testovací polygon s odpovídajícím zázemím a dobrou dopravní dostupností chválíme. AGROTEC DEMO Aréna má v tomto směru co nabídnout a zájemci o stroje CASE si sem po dohodě s obchodním zástupcem mohou zajet vybrané mašiny pořádně vyzkoušet. Tak jako my.

Přednosti malého nakladače

Původně jsme měli mít k dispozici větší smykem řízený nakladač SV340B, ale jeho menší zástupce CASE SV280B je více než důstojnou alternativou. V rámci této kategorie totiž jde o nejprodávanější model u nás. Mezi kolovými „smykáči“ CASE lze aktuálně vybírat z šestice různých typů. Modely s označením SV jsou vybaveny vertikálním výložníkem s patentovanou konstrukcí SuperBoom. Tento výložník nabídne uživateli větší rozsah i vylamovací síly a výrobce CASE byl první, kdo s tímto nápadem na trh přišel. Tehdejší šéfkonstruktér si prý tuto koncepci testoval doma na zmenšených papírových modelech strojů. Komu by ale spíše vyhovoval klasický radiální výložník, má samozřejmě možnost nakonfigurovat si stroj i s touto výbavou.

První dojmy

CASE SV280B je nakladač střední výkonové kategorie s motorem FPT, jenž disponuje maximálním výkonem 44 kW. Nosnost činí až 1 360 kilogramů a maximální výška zdvihu je 3,3 metru. Nakladač vypadá ve skutečnosti robustněji, než by se mohlo zdát z papírových pokladů. Do jisté míry to může být ovlivněno i velkou dozerovací radlicí AP Powerblade, kterou na stroj nainstaloval Ondřej Hájek a jeho tým ze společnosti Nivelis. K tomu, co všechno tato radlice ve spojení s malým kompaktem zvládne, se ještě dostaneme.

Teď ale k samotnému stroji. SV280B je, metaforicky řečeno, atlet s vypracovanou muskulaturou. Nabídne dlouhý rozvor, díky němuž je malý kompakt stabilní i při práci s těžším příslušenstvím. Tomu napomáhá i přídavné zadní protizávaží, které má šroubovací mechanismus, a tak ho lze variabilně odmontovat, třeba když stroj pracuje s lehkými břemeny na rovné ploše. V rámci volitelné výbavy můžete pomocí šroubovacího mechanismu namontovat i další, ještě těžší protizávaží.

Tab.: Technické parametry CASE SV280B
Tab.: Technické parametry CASE SV280B

Co se týče šasi, stroj má nízko posazenou kabinu, jež je široká, má velké prosklení a dostatečně velký přední vstup. Jak jsme si mohli vyzkoušet, i člověk s výškou 190 centimetrů nebude mít s usazením do nakladače problém. Kabina nabídne skutečně luxusní prostor – v oblasti hlavy, nohou, ale i z hlediska odkládacích prostor. Nechybí třeba držák na nápoje nebo odkládací plocha s integrovanou USB zdířkou. Boční sloupky jsou úzké, což přispívá k dobré viditelnost do stran. V našem případě byl pravý sloupek osazen poměrně velkým přídavným monitorem pro ovládání nivelační radlice. Joysticky jsou na úchop subtilnější, než bývá zvykem, ale při delší práci je to spíše výhoda. Kladně musíme ohodnotit i možnost přepnout si kolébkovým ovladačem na joysticku systém řízení. Volit lze mezi klasickým režimem H a ISO. Na přání si může zákazník nechat stroj modifikovat na klasické mechanické ovládání.

Kabina nakladače CASE SV280B nabídne dostatek prostoru ve všech směrech.
Kabina nakladače CASE SV280B nabídne dostatek prostoru ve všech směrech.

Extra výbava v základu jako bonus

V souvislosti s hydraulikou stojí za zmínku, že nakladač je ve standardu dodáván ve variantě High Flow, tedy s přídavným proporcionálně ovládaným hydraulickým okruhem. Díky vyšší účinnosti hydraulického čerpadla nabídne stroj o 55 procent vyšší průtok než konfigurace bez High Flow.

Obecně platí, že stroje dodáváme zákazníkům ve vyšším standardu, než bývá běžné. Klient už dávno nechce nakladač pouze na přihrnování, srovnávání terénu nebo nakládku, ale požaduje daleko větší flexibilitu. Proto dodáváme nakladače rovnou ve verzi High Flow, aby mohly pracovat s rozmanitou škálou příslušenství,“ prozradil nám Marek Lajtkep ze společnosti AGROTEC Plus. Tyto kompaktní nakladače tak mohou bez problému pracovat třeba se smetákem, vrtacím zařízením, asfaltovou frézou či s mulčovačem. Nakladače jsou navíc vybaveny funkcí plazivého pojezdu, která se výborně hodí například při práci s frézou nebo zametacím zařízením. Stroj si udržuje konstantní pomalou rychlost a nezávisle na ní posílá hydraulické čerpadlo maximální průtok do přídavného zařízení. To je rozhodně užitečná věc, jež se majitelům vyplatí. Ti ocení také úsporný motor, vybavený pokročilým elektronicky řízeným vstřikováním paliva High-Pressure Common-Rail (HPCR). Žádná kapka nafty tak díky této technologii nepřijde nazmar.

Hodnotí Radim Fucyman

Jízdní vlastnosti „smykáče“ SV280B jsou pozoruhodné. Kolový podvozek s dlouhým rozvorem dobře pohlcuje terénní nerovnosti a stroj v každém okamžiku překvapuje slušnou tažnou silou. Ani těžší a rozměrná dozerovací radlice nedělá malému nakladači problém, a to přesto, že postrádá vodicí kolečka. Navést stroj do požadovaného oblouku je v tomto případě hračka. Po dlouhém zkoušení a testování jsme o zhodnocení požádali Radima Fucymana: „Stroj se skvěle ovládá ve všech směrech, je to zcela intuitivní, a chválím i výborně rozmístěné ovládací prvky. V nakladači od CASE sedím dnes poprvé, ale s klidným svědomím bych si ho na stavbu pořídil. S velkou dozerovací radlicí si dobře rozumí, i když ta je určena hlavně pro jinou práci, než jsme zkoušeli tady na polygonu. Výborně se bude hodit spíše na velké rovné plochy, například na úpravy podkladových vrstev při stavbě průmyslových hal a podobně. Za mě je CASE rozhodně super mašina.

Radim Fucyman, rodák z Frýdecko-Místecka, je sedminásobným vítězem dovednostních soutěží Klubu posádek Cat (KPC), trojnásobným účastníkem mistrovství Evropy KPC, účastník nejobtížnějšího mistrovství světa KPC v britském Leicesteru a současně také strojník s více než 25letou praxí.
Radim Fucyman, rodák z Frýdecko-Místecka, je sedminásobným vítězem dovednostních soutěží Klubu posádek Cat (KPC), trojnásobným účastníkem mistrovství Evropy KPC, účastník nejobtížnějšího mistrovství světa KPC v britském Leicesteru a současně také strojník s více než 25letou praxí.

Přidaná hodnota radlice AP Powerblade

Zastavit se musíme také u dozerovací radlice AP Powerblade řízené laserem, kterou do Hustopečí dovezla ukázat společnost Nivelis. Jejím revírem budou velké rovné plochy, jež dokáže velmi efektivně a rychle srovnat. Malý kompakt, vybavený touto radlicí, může být používán namísto těžšího pásového dozeru, a to na stavbách, kde by se větší buldozer buď finančně nevyplatil, nebo kam by se jednoduše nevešel. AP Powerblade je vhodnou alternativou klasických rámových grejdrů s vodicími kolečky a dozerovací radlicí uprostřed. Konstrukčně má však oproti tomuto běžnému řešení několik výhod: radlice je umístěna těsně před podvozkem stroje, a proto se méně kývá. Díky kompaktní konstrukci celého zařízení nejsou potřeba kolečka, takže strojník má větší manévrovací prostor a pohodlně zajede až do rohů. K rychlému vyrovnání radlice použil výrobce speciální dusíkový akumulátor s elektronickým řízením, které ovládá vpředu umístěné hydraulické válce s celkovým zdvihem 15 centimetrů. K vyrovnání radlice do požadované polohy dojde díky dusíku za zlomek času, a tak s ní můžete srovnávat daleko rychleji než třeba s rámovými grejdry. K příčnému vyrovnání radlice slouží masivní kloub s otěrovými deskami.

Laser komunikující se senzory na radlici AP Powerblade.
Laser komunikující se senzory na radlici AP Powerblade.

Radlice je řízena buď pomocí 2D laseru (senzory a veškerá výbava je dodávána již z továrny), nebo ultrazvuku. Dokoupit lze sklonový senzor a celé zařízení může kooperovat také s 3D nivelačním systémem (je tu plná kompatibilita se systémy Trimble, Topcon a Leica). Připojit se ke 3D jde velmi jednoduše, a to pomocí konektoru na zadní části uvnitř stroje. Není k tomu nutná žádná dodatečná kabeláž, protože vše potřebné je již připraveno z výroby. „Radlice AP Powerblade je poměrně sofistikované zařízení, které v sobě kombinuje mechanické, hydraulické a elektronické prvky. Všechno spolu dohromady perfektně funguje, protože se to vyrábí a odlaďuje v jedné fabrice, bez následné montáže přídavných komponentů od externích dodavatelů,“ komentuje výhody zařízení Ondřej Hájek. „Za těch pět let, co radlici na trhu nabízíme, nemáme jedinou negativní odezvu ani zásadní reklamaci. Samotného mě překvapilo, jak spolehlivé a odolné zařízení to je,“ dodává jednatel společnosti Nivelis.

Detail ovládacího panelu dozerovací radlice AP Powerblade v kabině kolového smykem řízeného nakladače CASE SV280B.
Detail ovládacího panelu dozerovací radlice AP Powerblade v kabině kolového smykem řízeného nakladače CASE SV280B.

CASE CX75E je všestranné „železo“ na různorodou práci

Ve druhé polovině dne přišlo na řadu midirýpadlo CASE CX75E s provozní hmotností 7,9 tuny a třídílným, hydraulicky přestavitelným výložníkem. Ten je jakousi „specialitkou“ výrobce. Ne že by ostatní výrobní firmy na třídílný výložník zanevřely, nicméně CASE nabízí na trhu nejucelenější řadu mini- a midirýpadel s touto konstrukcí, a to v tonáži od 2 do 10 tun. Typ CX75E se zkrácenou zádí patří v třídě „midi“ k nejprodávanějším modelům. Na výhody třídílného stavitelného výložníku jsme se zeptali Davida Řehůřka, specialisty prodeje společnosti AGROTEC Plus. „Díky možnosti měnit geometrii výložníku má obsluha k dispozici větší dosahy než u konvenční konstrukce. Při výkopových pracích dosáhne s ramenem až těsně ke stroji a celkově je stroj mnohem obratnější, což se hodí například při práci ve výkopech. Vedle klasického kopání či srovnávání terénu se dá tento bagr dobře používat i na manipulaci s břemeny, třeba s deskami nebo pažením,“ poukazuje na jeho univerzálnost David Řehůřek. Právě všestrannost CX75E může stát za jeho prodejními úspěchy. Na to, jakou silou tento stroj disponuje, je nebývale obratný, za což vděčí právě zkrácené zádi. Strojník tak může mnohem pohodlněji manévrovat v užších prostorech.

CASE CX75E je bestseller výrobce v kategorii středních rýpadel.
CASE CX75E je bestseller výrobce v kategorii středních rýpadel.

Aby byl stroj univerzálně použitelný, má podobně jako kolový „smykáč“ některé výbavové prvky již v základu. Zaujala nás například komplexní jeřábová sada s masivním okem na rychloupínači (slouží k zavěšení břemen a manipulaci s nimi), integrované přídavné protizávaží v zadní části stroje (volitelně lze tonáž navýšit) a robustní radlice s plovoucí funkcí pro urovnávání terénu. Bagr má dva přídavné hydraulické okruhy a zpětný odvod hydraulické kapaliny do nádrže. Přesné ovládání ramene s příslušenstvím zajišťuje elektrohydraulické proporcionální ovládání svedené do joysticků; nožní pedály slouží klasicky pouze k ovládání pojezdu. Ve standardní výbavě nechybí klimatizace, vzduchem odpružená sedačka nebo sada výkonných pracovních LED světlometů. Midirýpadlo CASE CX75E v sobě spojuje železo na tvrdou práci s chytrou elektronikou, která hlídá produktivitu. Podobně jako u větších strojů má strojník k dispozici plnohodnotný infotainment na dotykovém LCD displeji. Potěšilo nás, že výrobce nezapomněl ani na klasická tlačítka, umístěná vedle sebe ve spodní části pod monitorem. Velmi praktická je funkce nastavování hydraulických tlaků a průtoků s pamětí, odehrávající se na monitoru. Celý proces je jednoduchý a nezáludný. Volitelně lze rýpadlo dovybavit vzdáleným přístupem (telematikou), pomocí níž si majitel dokáže na dálku ohlídat provozní náklady a může optimalizovat využití stroje.

Tab.: Technické parametry CASE CX75E
Tab.: Technické parametry CASE CX75E

Závěrečné zhodnocení

CASE CX75E jsem tady měl možnost vyzkoušet s různým příslušenstvím a byl jsem překvapen, jak rychle a přesně se s tímto strojem dá pracovat. Odezva na joysticku je skvělá, stroj také výborně reaguje na povel pedály. Hydraulika je silná a bez problému s ní zvládnu několik činností najednou. Ačkoli jsem v tomto bagru seděl poprvé, s klidem bych se s ním pustil do nějaké dovednostní soutěžní disciplíny,“ shrnuje s úsměvem své hodnocení Radim Fucyman, který je na dovednostních strojnických soutěžích jako doma.

Vybrané stroje CASE prokázaly v testu své nesporné kvality, jež jsou ještě umocněny bohatou standardní výbavou. Potenciální zájemci se mohou rovněž spolehnout na kvalitní servis a širokou škálu poprodejních služeb, zajišťovaných společností AGROTEC Plus. Pro více informací o strojích a službách doporučujeme navštívit webové stránky www.casece.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Otestovali jsme dva bestsellery CASE a revoluční dozerovací radlici

Zveřejněno 16.10. Na sklonku letošního srpna jsme přijali pozvání do AGROTEC DEMO Arény v Hustopečích, testovacího polygonu, využívaného společnosti AGROTEC Plus. Ta v České republice prodává a servisuje stavební stroje CASE. Důvodem naší návštěvy bylo vyzkoušet si… celý příspěvek

Velké jeřáby Peiner v Československu, díl II

Zveřejněno 30.9. V našem putování za jeřáby na stavbách někdejšího Československa si tentokrát představíme modely Peiner SN 500-08, Peiner MK 630 a Peiner MK 900. První z nich se objevil například při výstavbě papíren Štětí nebo petrochemičky v Litvínově, zbylé dva… celý příspěvek

S čistotou provozu pomáhá v lomu Budislav myčka MobyDick

Zveřejněno 27.9. Už dlouho jsme v redakci zamýšleli zpracovat reportáž z provozu myčky nákladních vozidel švýcarského výrobce Frutiger AG, který má hlavní výrobní závod v Týništi nad Orlicí. Od zástupců firmy Frutiger CZ, s.r.o. jsme nedávno dostali tip na jednu… celý příspěvek