Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 16.9. – svátek slaví Ludmila

Nové smykem řízené nakladače Cat jsou rekordmany ve výšce zdvihu

Zveřejněno: 31. 7. 2024

S celou řadou technologických novinek, rozšířenou výbavou a poprvé také bez písmenného označení modelové řady. První dva zástupci zbrusu nové řady kompaktních smykem řízených nakladačů Caterpillar, Cat 255 a Cat 265, se nedávno představili v rámci demonstrační show ve výukovém centru Caterpillar’s Edwards ve státě Illinois. Oba modely jsou předobrazem nastupující generace těchto malých univerzálních strojů, která nahradí tolik oblíbenou déčkovou řadu. Nakladače již lze objednat u dealera Zeppelin CZ.

Zřejmě nejzásadnější změnu můžeme pozorovat ve vylepšené konstrukci vertikálního zdvihu včetně nové geometrie ramena.

Jak už jsme si u výrobců typu Caterpillar zvykli, vývoj a konstrukce prvních dvou malých nakladačů se odehrávaly v režii zákazníků, respektive podle jejich zkušeností a poznatků. Zřejmě nejzásadnější změnu můžeme pozorovat ve vylepšené konstrukci vertikálního zdvihu včetně nové geometrie ramena. Nové uložení umožňuje strojníkovi nakládat nebo vysypávat náklad z rekordních výšek. Podle prvních zveřejněných informací budou tyto dva stroje ve výšce zdvihu a výsypné výšce patřit k absolutní špičce na trhu.

Funkce High Flow i u nejmenšího modelu

Všeobecný trend ve stavebnictví, který velí zvládat pomocí jednoho stroje pokud možno co nejvíce činností, se promítl i do nových nakladačů, které dostaly posílený hydraulický systém. Nově je i u nejmenšího modelu Cat 255 k dispozici volitelný vysokotlaký hydraulický systém High Flow XPS, umožňující připojit sofistikovanější příslušenství s vysokými nároky na hydraulický výkon, jako jsou například zemní vrtáky, kladiva nebo zametací zařízení a frézy. Využitelnost kompaktních strojů se s tímto paketem znatelně zvyšuje. Zeppelin CZ má v nabídce širokou škálu certifikovaného příslušenství, jimiž lze nakladače na přání dovybavit.

Vysokovýkonná hydraulika High Flow XPS umožňuje na oba nové modely instalovat i hydraulicky náročnější příslušenství jako v tomto případě zametací zařízení.
Vysokovýkonná hydraulika High Flow XPS umožňuje na oba nové modely instalovat i hydraulicky náročnější příslušenství jako v tomto případě zametací zařízení.

Vylepšené motory i podvozek

Aby měly stroje dostatek síly současně na koncovkách na rameni a pro pojezd, nechal do nich výrobce namontovat faceliftované motory Cat C2.8T a Cat C2.8TA o výkonu 55,4 kW. Nové elektronicky řízené pohonné jednotky mají lepší výkonovou křivku, takže maximální výkon má nyní obsluha k dispozici v širším otáčkovém spektru. Současně došlo k navýšení točivého momentu, a to o 13 % u Cat 255 a u Cat 265 je tento nárůst dokonce více než 40 %.

Pro dosažení lepších jízdních vlastností a lepšího faktoru plnění lopaty se zásahům nevyhnul podvozek. Širší pásy a jiná geometrie zajišťují větší stabilitu a nakladače se i s těžším upnutým příslušenstvím tolik nenaklánějí. Podíváme-li se na kabinu, zaujme nás širší nástupní prostor a nové dveře, které lze celé v případě potřeby demontovat. Otevřít se dají i v případech, kdy je rameno stroje mírně zdvihnuté, za což vděčí jejich přepracovanému tvaru.

Novinky v kabině? Menu se ovládá joysticky!

Uvnitř malých „kompaktů“ se setkáváme s vysokou kvalitou materiálů a dílenského zpracování. Seznam volitelných položek je široký, za zmínku stojí například několik variant sedaček, od klasicky mechanicky stavitelné až po prémiové vzduchem odpružené, vyhřívané a odvětrávané sedačky. V závislosti na zvolené výbavě jsou tyto nové nakladače vybaveny buď 5palcovým (127 mm) standardním LCD monitorem, nebo 8palcovým (203 mm) dotykovým monitorem. Oba typy monitorů jsou vybaveny například technologií Bluetooth pro připojení externích zařízení a funkcí zpětné kamery s rozšířeným 270° výhledovým polem. Základní menu má být přehledné a kromě klasického dotyku prstem se lze mezi jednotlivými položkami a obrazovkami pohybovat pomocí joysticku. To je pro strojníka velmi pohodlné, protože při nastavování funkcí, například hydraulických průtoků, v podstatě nemusí sundat ruce z joysticků.

Tab.: Technické parametry smykem řízených nakladačů.
Tab.: Technické parametry smykem řízených nakladačů.

Důstojní nástupci

Nové modely Cat 255 a Cat 265 dobře navazují na tradici předchozích kompaktních pásových nakladačů Cat, ponechávají si všechny jejich výhody a přidávají k nim další nové funkce a lepší klíčové provozní parametry. Bude zajímavé sledovat, jak se jim na tuzemském trhu v konkurenci dalších značek bude dařit, ale na první pohled z „papírů“ rozhodně nevypadají špatně. Více na stránkách www.zeppelin.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Zeppelin
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Nové mobilní generátory Bobcat PG40 a PG50

Zveřejněno 16.9. Bobcat uvádí na trh nové mobilní generátory PG40 a PG50, které představují zásadní inovaci v konstrukci mobilních generátorů. Tyto ekologické modely, poháněné motory Stage V D24 s alternátory Stamford, nahrazují jednotky předchozí generace Stage… celý příspěvek

Extrémně tvrdé otěruvzdorné oceli. Část druhá „Vlastnosti a aplikace“

Zveřejněno 13.9. V prvním díle jsme si definovali možnosti zpracování otěruvzdorných ocelí Hardox 600 a Hardox Extreme, t.j. ocelí o tvrdosti 600 HBW (cca 57 HRC) a 60 HRC. Zaměřili jsme se zejména na možnosti termického dělení, svařování a obrábění těchto materiálů… celý příspěvek

Nové tunelové rypadlo DEVELON DX235RTF-7

Zveřejněno 11.9. DEVELON, dříve Doosan Construction Equipment, uvedl na trh tunelovací rypadlo DX235RTF-7, které je novým přírůstkem do řady strojů pro speciální použití. Model vychází z osvědčeného pásového rypadla se sníženým poloměrem otáčení Develon DX235LCR-7 a… celý příspěvek