Vybraná rypadla Sunward nyní s financováním s 0% navýšením - NorWit, s.r.o.
Dnes je 8.9. – svátek slaví Mariana

MIKASA: Špičková technická řešení a černý kůň v ručně vedené hutnicí technice

Zveřejněno: 9. 7. 2024

V oblasti hutnicích a vibračních strojů patří japonský výrobce MIKASA sice k méně exponovaným, o to však zajímavějším značkám. V České republice tuto techniku prodává a servisuje rodinná společnost Sacharčuk, spol. s r.o., podnikající v oboru stavebních strojů už od počátku 90. let. Jak nám zástupci firmy prozradili, hutnicí technika MIKASA je velmi spolehlivá, odolná, téměř bezúdržbová a s celou řadou dokonale jednoduchých a praktických řešení. Podíváme se blíže, co může tato značka stavařům nabídnout.

Ručně vedená hutnicí technika MIKASA je díky svým vlastnostem a technickému provedení považována za černého koně na trhu.

Ve společnosti Sacharčuk znají hutnicí techniku MIKASA do posledního šroubku. Kromě toho, že ji prodávají a servisují, mají ji také ve stále nabídce půjčovny. A jsou to právě zkušenosti zákazníků půjčovny, které vystavily této značce vysvědčení s vyznamenáním. „Stroje Mikasa jsou z pohledu uživatele vděčné. Mají minimum poruch, jsou konstrukčně jednoduché a vydrží i tvrdší zacházení,“ shrnuje jejich výhody Lucie Hauserová, manažerka obchodu ve společnosti Sacharčuk. Podle jejích slov je i řada zákazníků, kteří se k této značce opakovaně vrací. „Pokud už ji jednou zkusí, nechtějí nic měnit a pro druhý stroj si rovněž přijedou k nám,“ prozrazuje sympatická obchodnice. Co tedy v praxi stojí za oblibou těchto strojů?

Pěchy: Produktivní stroje s maximální ochranou

V kategorii vibračních pěchů najdeme v nabídce pět modelů se spalovacím motorem (hmotnost 47–89 kg) a jednu elektrickou novinku, uvedenou na trh teprve nedávno. Převážnou většinu prodaných pěchů tvoří klasické „spalováky“, proto se v článku zaměříme hlavně na ně. Devizou pěchů MIKASA je velký dvoustupňový cyklónový filtr s vysokou účinností a dlouhou životností. Filtr v několikastupňovém procesu čištění dokáže zachytit až 99 % prachových a pevných částic a v porovnání s předchozí řadou pěchů je jeho účinnost třikrát vyšší. Spolehlivá ochrana před prachem se samozřejmě promítne v násobně delší životnosti stroje. Filtr se snadno čistí a je lehce odnímatelný.

Vibrační pěch MIKASA MTX70.
Vibrační pěch MIKASA MTX70.

Vibrační pěchy jsou vystavovány někdy až extrémnímu zacházení, a proto výrobce nešetřil na ochranných prvcích. Pěch je opatřen bočním krytem a horním krytem motoru (HONDA / Robin) ze speciální vysokopevnostní pryskyřice, která je lehká a přitom dostatečně ochrání proti nárazům. Ochrannou trubkovou konstrukci najdeme i na spodní části hnací jednotky. Zakrytování má za následek rovněž nižší hlučnost pěchu. Zajímavostí je nově řešené držadlo s účinnějším pohlcováním vibrací (tzv. systém VAS) – oproti klasickým madlům je podíl přenášených vibrací na ruce obsluhy až o dvě třetiny nižší. Líbí se nám také celá řada dalších řešení, jako je například páčka plynu, která ve své krajní poloze slouží k ovládání přívodu paliva, nebo jednoduchý digitální ukazatel na předním krytu, který při provozu ukazuje otáčky a po vypnutí pěchu signalizuje celkový počet motohodin. Pro hutnicí patku zvolil výrobce kombinaci vysokopevnostní tažené oceli a zapuštěného vrstveného bukového dřeva, což má za následek vyšší odolnost a lepší tlumení nárazů.

Firma Sacharčuk, spol. s r.o. se zaměřuje na prodej a servis stavební techniky, příslušenství a náhradních dílů. Kromě techniky MIKASA (v nabídce rovněž řezače spár) najdeme v sortimentu pestrý mix značek. V oblasti stavebních strojů jde o nakladače WEYCOR (dříve Atlas) a smykem řízené nakladačů NOVOTNÝ. Příslušenství je zastoupeno například bouracími kladivy SOCOMEC, dále jsou v nabídce zuby, gumové pásy, sedačky a další díly. Širokou škálou techniky disponuje půjčovna strojů, nářadí a zahradní techniky. Jednotlivé kategorie produktů lze proklikat na webových stránkách www.sacharcuk.cz, nechybí údaje o dostupnosti a rovněž je uvedena cena nájemného. V neposlední řadě se společnost věnuje také prodeji bazarové techniky.

Vibrační pěchy Mikasa slouží při zhutňování zrnitých, smíšených a soudržných zemin, zásypů kolem základů a při přípravě podloží betonážních prací (panely, chodníky a kanály). Mají skvělou geometrii, dobře se drží, jsou šetrné k rukám obsluhy a mají jedny z nejnižších provozních nákladů na trhu. Dostupné modely, včetně detailního popisu a technických specifikací, jsou dostupné na webových stránkách www.sacharcuk.cz. V případě zájmu vám tu samozřejmě při výběru ochotně poradí, případně vám pěch zapůjčí.

Přednosti vibračních desek

MIKASA, to samozřejmě nejsou pouze vibrační pěchy, ale také celá škála jednosměrných a reverzních vibračních desek. V případě těch reverzních je ve společnosti Sacharčuk na výběr z desítky základních modelů v hmotnostech od 68 do 525 kg. Obousměrné vibrační desky MIKASA jsou vhodné pro pískové, štěrkové a smíšené půdy a mohou se používat ve výkopech, podél základů, zdí, podpěrných pilířů, ale rovněž při zakládání zahrad a v krajinářství. Základem jejich vysoké produktivity jsou spolehlivé motory HONDA / Hatz / Yanmar, důmyslně řešený hydraulický mechanismus pro plynulé ovládání a nastavitelná rychlost pojezdu. Charakteristickým rysem reverzních desek MIKASA je nízké těžiště (lepší ovladatelnost) a speciální tvar samotné hutnicí desky, která má zdvojenou tloušťku zadní, nejvíce namáhané části. Podobně jako u pěchů i tady výrobce myslel na účinnou ochranu proti prachu a nečistotám. Kromě základního krytu hraje svou pozitivní roli i design desek, minimalizující usazování nečistot a prachu. Reverzní desky lze na přání vybavit třemi typy koleček pro snadný transport.

Vibrační válce nabízejí vysoký výkon v kompaktním balení

Vrcholem v nabídce hutnicí techniky MIKASA jsou vibrační válce, dostupné ve třech modelech od 551 do 870 kg s motory Yanmar / Kubota. Výborně se hodí na hutnění zeminy, asfaltu a zrnitých materiálů. Díky vysokému zhutňovacímu výkonu jsou ideální pro použití na chodnících a cyklistických stezkách, sportovištích, příjezdových cestách, nádvořích a nebo lesních cestách. Výhodou vibračních válců MIKASA jsou jejich kompaktní rozměry, díky kterým se s nimi dá pohodlně pracovat podél zdí. Malá vzdálenost mezi rámem a hutnicím bubnem, nízká kapota a nastavitelná rukojeť – to vše jsou výborné předpoklady jak pro snadné ovládání, tak pro pohodlný transport na korbě automobilu. Válce jsou osazeny celou řadou bezpečnostních prvků – nechybí ruční brzda, funkce aretace bubnu při převozu; LED světlomet, citlivě zabudovaný do přední části kapoty, vypínač na rukojeti (tzv. „mrtvý muž“), chránič hydraulických rozvodů, nebo systém „Soft Start“ pro plynulý rozjezd, který zabraňuje poškození hutněného povrchu při nesprávném rozjezdu. Aby mohla obsluha hlídat pravidelné údržbové intervaly, jsou válce vybaveny digitálním počitadlem motohodin.

MIKASA jsou ideální stroje pro všechny stavaře, kteří řeší provozní náklady a spolehlivost.
MIKASA jsou ideální stroje pro všechny stavaře, kteří řeší provozní náklady a spolehlivost.

Závěr

Ručně vedená hutnicí a vibrační technika MIKASA jsou ideální stroje pro všechny stavaře, kteří řeší provozní náklady, spolehlivost a dbají na kvalitu své odvedené práce. Ve společnosti Sacharčuk navíc dostávají k zakoupené technice jistotu rychlého servisu a spolehlivých dodávek náhradních a údržbových dílů. Společnost má pobočky kromě Malešovic u Brna také v Olomouci, ve Svitavách a v Praze.

Kontakt na jednotlivé pobočky:

  • Malešovice – Malešovice 62, tel.: +420 608 817 172, e-mail: malesovice@sacharcuk.cz
  • Olomouc – Přerovská 621, tel.:+420 608 350 540, e-mail: olomouc@sacharcuk.cz
  • Svitavy – ul. kpt. Jaroše 91, tel.: +420 776 840 502, e-mail: svitavy@sacharcuk.cz
  • Praha-Uhříněves – Podleská 1245/2, tel.: +420 774 730 091, e-mail: praha@sacharcuk.cz
Autor: Jan Rybář
Foto: Sacharčuk

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Budoucnost patří teleskopickým manipulátorům. JCB zde hraje prim

Zveřejněno 6.9. Teleskopické kolové manipulátory patří k těm typům strojů, po kterých v posledních letech konstantně roste poptávka. Může za to jejich všestranné uplatnění v mnoha oborech, od stavebnictví, průmyslu, logistiky až po zemědělství. S konceptem stroje s… celý příspěvek

Kompaktní kolové bagry s nízkou výškou, ale největším zdvihem ve své třídě

Zveřejněno 4.9. Kolová rýpadla s nulovým přesahem zádě Komatsu PW168-11E1 a PW198-11E1 nabízejí jednu z nejnižších celkových výšek na trhu, ale v kompaktním balení přinášejí svým uživatelům více, než byste možná v této kategorii strojů čekali. Stroje s výborně… celý příspěvek

DAF slaví tři čtvrtě století od zahájení výroby nákladních vozidel v Eindhovenu

Zveřejněno 30.8. Společnost DAF Trucks letos slaví 75 let výroby nákladních vozidel. Je to významný milník v řadě úspěchů, které jsou poháněny inovacemi, převratnými technologiemi a chytrým designem. Stejná konstrukce tvoří základ pro nejnovější generaci vozidel DAF… celý příspěvek