Renomag.cz - Díly náhradní pro stavební stroje
Dnes je 20.9. – svátek slaví Oleg

Centrum stavitelského dědictví Plasy. Obstály by středověké stavební stroje v současné době?

Zveřejněno: 20. 9. 2024

Vydáme-li se z Prahy do Krušných hor mimo hlavní dopravní tepny, potom nás silnice nižších tříd zavedou do Plas. Zdejší komplex, který byl a je klášterem, zámkem a památkou, tvoří po staletí dominantu krajiny severně od Plzně. Věrni náplni našeho magazínu se vydáme za stavební historií, která nás čeká v rozlehlém areálu kláštera, kde se nachází zajímavá výstava připomínající nejen barokní, ale i nedávnou stavební techniku.

Jeřáb připomínající mlýnské kolo byl nejdůležitější součástí středověké stavitelské techniky. Poháněn byl výhradně lidskou silou, ať již rukama, nebo pohybem několikačlenné obsluhy uvnitř mohutného kola.

Kdo pozorně projíždí či prochází naší vlastí, určitě narazí na množství zajímavostí, které rozhodně stojí za prohlídku. Velkou měrou se na nich podílejí kláštery, v nichž se ukrývá nesmírné bohatství, píle a láska našich předků. Na jeden z nich, konkrétně na klášter Plasy, chceme dnes upozornit, neboť v jeho areálu se nachází expozice Centra stavitelského dědictví, která přímo souvisí s náplní našeho technického magazínu.

Historie kláštera v Plasech

Plaský klášter prošel od svého založení v roce 1144 mnohými přestavbami a úpravami, přičemž jeho dnešní podoba je převážně barokní. Památkově chráněné budovy se v posledních letech využívaly k různým administrativním a hospodářským účelům a značně chátraly. V roce 2008 však stavební budovy bývalého klášterního hospodářského zázemí získalo Národní technické muzeum a rozhodlo se zde realizovat projekt Centra stavitelského dědictví. V rozlehlém areálu kláštera tak dnes návštěvníci narazí na zajímavou výstavu připomínající nejen barokní, ale i nedávnou stavební techniku.

Stavitelské dědictví nekončí v Plasech barokem, ale připomíná i novodobější techniku, k níž patří samozřejmě motorová vozidla. Na snímku Škoda 125.
Stavitelské dědictví nekončí v Plasech barokem, ale připomíná i novodobější techniku, k níž patří samozřejmě motorová vozidla. Na snímku Škoda 125.

Stavitelství ve středověku a dále

Ne náhodou jsou Plasy spojeny s vynikajícím italským umělcem a jsou často označovány sloganem „Santiniho umění stavět na vodě“. Ve stručné informaci se však nebudeme detailněji zabývat Santiniho působením v Plasech, ani jednotlivými sakrárními stavbami. Alespoň několika snímky však přiblížíme Centrum, které velice úzce souvisí se stavební technikou.

Uvážíme-li, že už středověk přinesl mnoho odvážných staveb v době, kdy strojové vybavení bylo v nedohlednu, vzbuzuje v nás tato skutečnost úctu k našim dávným generacím, které dokázaly jen vlastními silami bez strojové techniky vytvářet ohromující stavby.

Působivý poutač na výstavu inspirovanou Národním technickým muzeem.
Působivý poutač na výstavu inspirovanou Národním technickým muzeem.

Při prohlídce jednotlivých exponátů návštěvník záhy pochopí, že stavitelství má svou vlastní historii. Snad čtenáře alespoň pár snímků naláká ke zhlédnutí této mimořádné stavební památky. Připomeňme jen, že Centrum stavitelského dědictví Plasy získalo prestižní ocenění v Národní soutěži muzeí „Muzejní počin 2015“. Památková obnova areálu hospodářského dvora obdržela titul „Stavba roku Plzeňského kraje roku 2015“.

Samotnou expozici přibližují přiložené snímky, které jsme pořídili poslední červnový víkend. Ke každému exponátu je přiložen podrobný technický popis a „návod k obsluze“.

Autor: Vlastislav Tůma
Foto: Gabriela Achtenová
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Centrum stavitelského dědictví Plasy. Obstály by středověké stavební stroje v současné době?

Zveřejněno 20.9. Vydáme-li se z Prahy do Krušných hor mimo hlavní dopravní tepny, potom nás silnice nižších tříd zavedou do Plas. Zdejší komplex, který byl a je klášterem, zámkem a památkou, tvoří po staletí dominantu krajiny severně od Plzně. Věrni náplni našeho… celý příspěvek

Elektrické stroje Yanmar jsou nevídaně efektivní

Zveřejněno 18.9. Prostřednictvím tuzemského dealera strojů Yanmar, společnosti ASbud Česká Republika, jsme měli možnost prozkoumat, co v oblasti elektrických strojů tento japonský výrobce nabízí. V současnosti je k dispozici komplexní elektrická „sestava“, která se… celý příspěvek

Nové mobilní generátory Bobcat PG40 a PG50

Zveřejněno 16.9. Bobcat uvádí na trh nové mobilní generátory PG40 a PG50, které představují zásadní inovaci v konstrukci mobilních generátorů. Tyto ekologické modely, poháněné motory Stage V D24 s alternátory Stamford, nahrazují jednotky předchozí generace Stage… celý příspěvek